Смисълът на живота е да даряваш щастие, не да го търсиш

0
507

Щастието не е емоция. Това е състояние на ума.
Неразбирането на феномена на щастието в живота ни пречи да се съсредоточим върху наистина важните аспекти. Колкото повече се фокусираме върху щастието, толкова по-малко ценим всичко, което вече имаме.

По-важно е да се насладите на пътуването, отколкото да стигнете до крайната си дестинация. Това е всичко. Животът ни има смисъл в процеса на пътуването.
Стремете се да помагате на другите. Така животът ви ще има смисъл!
„Като помагаме на другите да се издигнат, ние сами постигаме величие“, –
Робърт Ингерсол.

Целта на живота е да му придадем смисъл.
Съветвам хората, помагам им да направят промени в живота си. И забелязвам, че много от тях смятат , че смисълът на живота е нещо чисто лично. Те смятат, че той се крие в самите тях. Бих искала да им кажа, че можем да намерим истинския смисъл на живота във взаимоотношенията с другите.

„Взаимоотношенията с другите са в основата на щастливия, добре изживян живот“, Карол Риф, психолог

Щастието (в по-голяма степен) печелим, не когато вземаме, а когато даваме. Ние придобиваме смисъл на живота, като даваме нещо на хората около нас.
„Има две категории хора, участващи в благотворителна дейност. Някои казват много, но на практика не правят нищо. Други правят много, но не говорят за това ”
Чарлз Дикенс.

В книгата „Вземете или дайте?“ Адам Грант пише: „Вашият тип взаимодействие с хората около вас определя дали ще успеете или не.“

Според теорията на Грант има три типа взаимодействие с другите: тези, които вземат, които дават и които обменят.

1. Хората винаги се стремят да получат повече, отколкото дават.

Такива хора вярват, че всички на този свят се състезават, а силните поглъщат слабите. Такива хора искат да успеят на всяка цена. Ако дадат, ще станат слаби.
Те постоянно си задават въпроси от рода на: „Каква полза имам от това?“, „Какво ще получа в крайна сметка?“ и „Защо изобщо да се интересувам от това?“
Всичките им действия се основават на отговорите на тези въпроси. На първо място, те се грижат за себе си.

2. Тези, които обменят, живеят в съответствие с правилото „услуга за услуга“.

Такива хора изграждат отношенията си с другите с честност и равенство. Правейки услуга на някого, те очакват същото в замяна. Мотото на такива хора е: „Ако вземеш нещо от мен, аз ще взема нещо от теб. Ако ми дадеш нещо, и аз ще ти дам нещо. “
За този тип хора балансът играе основна роля в отношенията с другите. Винаги знаят колко дават и колко получават в замяна.

3. Даряващите са фокусирани върху нуждите на хората около тях.

Такива хора са изключително щедри. Мислите им са чисти и не се опитват да манипулират. Те не претеглят плюсовете и минусите и не следят добрите си дела. Такива хора се стремят да направят живота на онези, с които общуват, по-добър.
За тези, които дават, основното в живота им е смисълът му. Те споделят своето време, знания, идеи и информация, затова са истински щастливи!